21-06-07

Recensie 4 - damusic

Dear Leader - The Alarmist
Rock

 

Al maanden vroegen wij ons af waar ‘The Alarmist’ bleef. In thuisland Amerika werd het schijfje –niet geheel toevallig op de dag dat het congres moest herverkozen worden- eind vorig jaar al op de massa losgelaten. Het blijft ons dan ook een mysterie waarom het voor zoveel honderden bandjes schijnbaar peanuts is om een Belgische verdeler aan de haak te slaan, terwijl er voor de echte helden maandenlange smeekbedes aan vooraf moeten gaan. Maar goed, het tweede Belgische wapenfeit van Aaron Perrino’s Dear Leader is gestrand. Dat wij dit enkel kunnen toejuichen is een evidentie.

Van zodra we het redelijk geniale ‘New Parade', van het toen nog onbekende The Sheila Devine, zo’n acht jaren geleden voor de eerste maal uit de boxen hoorden knallen was onze eerste reactie onvoorwaardelijk. Het kon niet anders dan dat er achter de figuur van de frontman van dit bandje een bezield en vooral uiterst getalenteerd muzikant schuilde. Hoewel we in een eerste oogopslag Aaron Perrino eerder de rol van brave nine to five computernerd zouden toemeten bleken we er pal op te zitten. Wat volgde in het korte maar hevige bestaan van The Sheila Devine typeert de muziek van Perrino’s huidige band Dear Leader volledig. Van intieme melancholie over manische woesternijen om uiteindelijk halsoverkop en wild om zich heen slaand tegen de vlakte te gaan en uitgeteld te blijven liggen. Exit The Sheila Devine, enter Dear Leader.
 
Perrino is op dit schijfje bij momenten furieus, razend op alles en iedereen maar bovenal op het bestuur van zijn land. Neem nu openingsbom en vermoedelijk het beste nummer dat de man ooit maakte: Nightmare Alleys. Wie er tijdens de Belgische doortocht van Dear Leader vorig jaar bij was,  staat ongetwijfeld nog steeds te daveren op zijn benen. Zelden een zanger zo gedreven zijn teksten weten uitspuwen als toen: “We Sing For Our Lives, These Are Dangerous Times”. Haast spontaan, zonder het nummer te kennen, brulde men toen terug: “Your Voice Is Like A Knife“. Zowel muzikaal als lyrisch grijpt deze song ons van seconde één tot het bittere einde recht bij de keel. Even later worden we tijdens Monuments And Shrines alweer door datzelfde allesoverheersende beklemmend gevoel overmand. Deze band ademt rock-‘n-roll, transpireert strakheid en zeikt adrenaline.
 
Zoals de titel van het album al doet vermoeden is er op het schijfje geen gebrek aan songs bedoeld om links en rechts een vunzige steek onder water te geven, zoniet her en der een flinke trap vol in het kruis te verkopen. Gevraagd naar hoe hij zijn band precies zou omschrijven antwoordt Perrino zelfzeker “een politiek geïnspireerde stadion rockband”. Wij kunnen niet anders dan bevestigend knikken wanneer het aanvankelijk balladachtige Labor On zich na een drietal minuten ontpopt tot een schreeuwerige, allesverwoestende mix van vlijmscherpe gitaarrifjes met een vocalenorkaan waarin de man schijnbaar alle levensfrustraties te grabbel gooit.
 
Worden verder opgenomen in de hall of fame: This Is Our War of The Smiths op speed en Radar. De duistere eerste single waaruit blijkt dat de heren perfect passen in playlists waarin pakweg Interpol en The Killers naast Buffalo Tom staan. Het eerder poppy refreintje van Bleed doet ons dan weer terugdenken aan de bescheiden hitjes van weleer, zoals Hum en Sideways.
 
Waar we al bijzonder te spreken waren over ‘All I Ever Wanted Was Tonight’ draait Perinno met deze ‘The Alarmist’ de spreekwoordelijke volumeknop zowaar nog iets hoger. Wij kunnen enkel hopen dat de versterker bij de volgende plaat niet ontploft én dat er vlug werk wordt gemaakt van een Belgische tournee. Dear Leader is én blijft immers een dijk van een live band.                                                                                                                                       

07:26 Gepost door the1stwarrior in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Wanneer... ..komt Dear Leader nog eens naar België? Tot dan!

Gepost door: Jorre | 22-06-07

Jorre,

dat is voor september maar exacte data zijn nog niet bekend.

Gepost door: the1stwarrior | 23-06-07

'da' muziek dear leader speelt inderdaad 'de' muziek, goed om vast te stellen tom dat er toch wat nieuwe namen opduiken in de reacties...bunnies in wording.
koenie kiplekker,die nu op 'nightmare alleys' stemt in de afrekening, groet.

Gepost door: ridder | 23-06-07

Tof om te horen dat ik een "bunny in wording" ben, Ridder! Maar Tom en ik zijn al héél lang de beste bunnies (denk en hoop ik ;-))

Gepost door: Jorre | 26-06-07

De commentaren zijn gesloten.